Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Obilježen 7. Dan mimoza

S mimozama na Cvjetnom trgu

I kao po dogovoru..., nađosmo se na Cvjetnom trgu u Zagrebu, gotovo omamljeni mirisom mimoza. Sunčano jutro bješe, a mimoze se zlatile i poskakivale i plesale u rukama mnogobrojnih namjernika, aktivista Hrvatske lige protiv raka  i njezine Udruge „Zdravka“, te Zajednice pacijenata oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Svi su se oni našli na Cvjetnom trgu, kako bi svojim prisustvom, kupnjom grančice ili donacijom, poduprli inicijativu Hrvatske lige protiv raka i njihovu 7. edukativnu kampanju, po tom nježnom cvijetu nazvanu Danom mimoza. Nježnost samog cvijeta odgovara nježnosti i osjetljivosti epitela vrata maternice. Ovim danom koji je prije nekoliko godina u Hrvatskom saboru prihvaćen kao Nacionalni dan borbe protiv ove zloćudne bolesti, ujedno je počeo i Međunarodni tjedan borbe protiv raka vrata maternice, bolesti od koje u Hrvatskoj dnevno obolijeva , a svaki treći dan umire, po jedna žena.

Nemojmo plašiti ljude, ali ne smijemo ni gurati glavu u pijesak - rekao je prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Svjestan statistike koja je u Hrvatskoj srećom nešto povoljnija nego u Srednjoj i Istočnoj Europi, najviše me žalosti što žena mora umrijeti, premda postoje učinkovite metode prevencije kao i ranog otkrivanja, a time i uspješnog izlječenja. Ovom edukativnom kampanjom pomažemo da se bolest prevenira. Mi liječnici i svi aktivisti Lige i njenih udruga ne smijemo se umoriti od ponavljanja i svakodnevnog podsjećanja na važnost redovitih pregleda, edukacije i cijepljenja.

I dok se razdraganost i veselje zbog prijateljskih susreta mirisno ozračje širilo trgom, mnogobrojni pojedinci iz kulturnog i javnog života prilazili su šatoru prepunom mimoza, kupovali i prodavali spasonosne grančice dospjele s juga Hrvatske.

Među prvima se pojavio gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, koji se prihvatio prodavanja cvjetnih stručaka i uz duhovite dosjetke pridonosio opuštenoj, prijateljskoj atmosferi.

Karmela Vukov Colić s puno je šarma vodila kroz program koji je organizirao tim agencije ConTres na čelu s Josipom Čale. Karmela je neumorno podsjećala na važnost odgovornog stupanja u spolne odnose kao na jedan od presudnih čimbenika.

Pod krovom mirisnog šatora Dana mimoza ispreplitale su se ruke, grančice, osmijesi. Predsjednik Lige,  inicijator i pokretač  Dana mimoza  prof.  Eljuga je poput dobrog domaćina dočekivao prijatelje, znance, aktiviste, pridošlice. Zahvaljivao je na učešću, odgovarao na upite novinara kao i onih koji su u zabrinutosti za svoje zdravlje stidljivo i diskretno pitali za savjet.

Društvu na Cvjetnom trgu pridružili su se i prof. dr. sc. Izet Aganović, izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića,dopredsjedica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ministar poduzetništva Gordan Maras,saborska zastupnica Gordana Sobol, predsjetnik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić,novinarka Anita Malenica  i mnogi liječnici i osobe iz kulturnog i javnog života Grada Zagreba i Hrvatske.

Mediji su pratili svaki korak, svjesni važnosti ove edukativne kampanje i njenog humanitarnog karaktera.

„Zalažemo se da cijepljenje protiv HP virusa postane dio nacionalnog programa cijepljenja. Samo u tom svojevrsnom trojstvu u kojem edukacija i informacija zauzimaju prvo mjesto, zatim redoviti odlazak na pregled te cijepljenje, možemo prevenirati, ali i spriječiti već razvijeno predkancerozno stanje i biti efikasni“ - istaknula je prof. dr. sc. Vesna Košec, predsjednica Ligine udruge - Zdravka.

S Cvjetnog trga odlazimo s ugodnim osjećajem da smo učinili nešto dobro i korisno u prevenciji ove bolesti od koje oboljevaju mnoge žene.
Mimoze u našim rukama najavljuju novi susret u ožujku, kada ćemo s narcisama obilježiti Dan borbe protiv raka dojke.

 

Mirjana Sačer Bobanac

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka